Odwadniana para zwiększa ciśnienie wewnętrzne i pozwala na wzrost temperatury. Po użyciu ciśnienie jest powoli uwalniane, aby można było bezpiecznie otworzyć zbiornik. Gotowanie pod ciśnieniem można wykorzystać do szybkiej symulacji efektów długiego duszenia. W szybkowarze można gotować prawie każde danie, które można gotować na parze lub w płynie na bazie wody.

Catering – ile to kosztuje?

W 1679 roku francuski fizyk Denis Papin, bardziej znany z badań nad parą wodną, wynalazł komorę fermentacji parowej w celu skrócenia czasu gotowania potraw. Jego hermetyczna kuchenka wykorzystywała ciśnienie pary do podniesienia temperatury wrzenia wody, dzięki czemu gotowanie odbywało się szybciej. W 1681 roku Papin przedstawił swój wynalazek Royal Society of London, ale członkowie stowarzyszenia traktowali jego wynalazek jako studium naukowe. Potem udzielili mu zgody na członkostwo w Towarzystwie.

W 1864 r. Georg Gutbrod z Stuttgartu rozpoczął produkcję szybkowarów z żeliwa ocynowanego.

Cennik firmy cateringowej Pan & Pani Fit

 

Catering – wymierne zyski

W 1918 r. Hiszpania udzieliła patentu na szybkowar Jose Alix Martínez z Saragossy. Martínez nazwał go „ekspresowym naczynem do gotowania” pod numerem patentu 71143 w Boletín Oficial de la Propiedad Industrial. W 1924 r. wydano pierwszą książkę kucharską José Alixa zatytułowaną „360 fórmulas de cocina Para guisar con la ‚olla expres'”, czyli 360 przepisów na gotowanie z szybkowarem.

W 1938 roku Alfred Vischer zaprezentował w Nowym Jorku swój wynalazek – Flex-Seal Speed Cooker. Szybkowar Vischer był pierwszym szybkowarem przeznaczonym do użytku domowego, a jego sukces doprowadził do konkurencji między producentami amerykańskimi i europejskimi.4] Na światowych targach w Nowym Jorku w 1939 r. firma National Pressure Cooker Company, przemianowana później na National Presto Industries, wprowadziła własną szybkowar.

Super kokotowy wystrój SEB, 1973. Korpus aluminiowy, lakierowany poliamidem, z wytłaczaną pokrywą aluminiową i strzemionem ze stali nierdzewnej. Na wystawie w Musée gallo-romain de Fourvière w Lyonie. 18/10.

Szybkowary „starego typu” są wyposażone w zawory z modyfikacją wagi lub zawory typu „jiggler”, które uwalniają ciśnienie podczas pracy. Niektórzy ludzie uważają je za głośne, ponieważ grzechotka zaworu uwalnia nadmiar pary. Szybkowary z reguły oferują tylko jeden poziom ciśnienia. Niektóre nowsze szybkowary umożliwiają operatorowi zmianę ciężaru zaworu, a tym samym zmianę ciśnienia.

Obecnie większość szybkowarów, również tych produkowanych przez firmę Presto, to wersje szybkowarów pierwszej generacji, wyposażone w nowe zabezpieczenia, takie jak mechanizm zapobiegający otwarciu aż do całkowitego odciążenia od ciśnienia.