![](/static/860x484_pensjonat-na-wsi-kuchnia-sezonowa-to-swietny-pomysl-odtn.jpg)
Powrót do rzemiosła i produkcji domowej sprawił, że wieś na nowo odżyła bogactwem nie tylko smaków, ale również dostępnością różnego rodzaju produktów i usług. W sezonie urlopowym dużo chętniej wyjeżdżamy na wieś, gdzie można odpocząć od męczącego zgiełku miejskiego i stracić na chwilę zasięg. Jest to zatem idealne miejsce na otworzenie urokliwego pensjonatu, w którym Twoi goście poczują się bliżej natury, w czym najlepiej może pomóc wprowadzenie kuchni sezonowej. Niech pensjonariusze zakosztują w smakach jesieni i lata!
Współczesne życie nasycone technologią i prędkością sprawiło, że niestety wszystko się ujednoliciło i spowszedniało. Wszędzie otaczają nas tak samo wyglądający ludzie, którzy jedzą te same potrawy. Włosko-polska kuchnia, kebab i fast food uczyniły z naszych kubków smaków narząd wrażliwy już tylko na kolejne porcje sera i sól. A przecież każda pora roku oferuje nam całą paletę smaków i aromatów. Większość składników jest jak kwiaty i osiągają swoją pełnię smaku tylko w określonym miesiącu lub zwyczajnie tylko wtedy są dostępne. Kuchnia sezonowa to więc oferta czegoś wyjątkowego i niepowtarzalnego, co z jedzenia na powrót czyni niezapomniane doświadczenie.
Korzyści z kuchni sezonowej
Gotować sezonowo to znaczy wykorzystywać produkty sezonowe w swoich potrawach. Uwielbiane kurki np. nie są dostępne całą jesienią, a tylko świeże smakują tak pysznie. Tak samo wygląda sprawa ze szparagami czy bobem, które dostępne są tylko przez krótki odstęp czasu latem. Wykorzystując świeże i dojrzałe sezonowe produkty oferujemy swoim gościom wyjątkowe smaki, ale również pełnowartościowe i zdrowe potrawy. Niemrożone i nie wysoce przetworzone warzywa i owoce są bogatym źródłem wszelkich witamin i składników mineralnych. Co więcej, sezonowe jedzenie pozwala na wprowadzenie – potrzebnej dla naszego organizmu – różnorodności pokarmowej w czasach, gdy tak łatwo ulegamy rutynie. Jako gospodarz wiesz więc, że oferujesz coś najwyższej jakości. Poza tym jest to duże ułatwienie w prowadzeniu biznesu, ponieważ zaopatrujesz się w produkty, do których dostępność w danym czasie na wsi jest łatwa i tańsza. O tym, co trafi do twojej kuchni powinno decydować miejsce upraw i ich bliskość – wówczas najlepiej znaleźć lokalnego dostawcę.
Wyjątkowa atmosfera
Należy podkreślić, że branża turystyczna w Polsce jest wysoce konkurencyjna, nie wspominając już o trudnościach w utrzymaniu gastronomii. Ciężko przetrwać, jeśli w naszej ofercie nie ma niczego wyjątkowego, co nas odróżni pod pozostałych pensjonatów, tym bardziej, że dzisiejsi klienci szukają miejsc niepowtarzalnych, które zaoferuję im „coś innego”. Zamiast więc schlebiać powszedniości, warto zagłębić się w historię regionu, w którym leży Twój pensjonat i stworzyć lokalną, sezonową kuchnię. Możesz być pewny, że takie rozwiązanie przyciągnie klientów. Przede wszystkim dlatego, że sezonowe znaczy świeże, a o to głównie chodzi. Wychodząc do restauracji chcemy próbować dań przygotowanych z jak najwyższej jakości składników, a nie mrożonek, które sami możemy odgrzać na patelni. Kuchnia sezonowa na wsi to w końcu również smaki dzieciństwa, wprawiające Twoich gości w błogi nastrój nostalgii.
Zobacz również
Polecamy
Najnowsze
Organizacja firmowej imprezy - Poradnik
Każda impreza firmowa to wyjątkowe wydarzenia, przy którego organizacji należy zgrać ze sobą bardzo wiele różnych czynników. Na samym... [...]