O czym należy pamiętać zakładając restaurację?

Swoje zamiłowanie do kuchni i jedzenia postanowiłeś wreszcie zamienić w biznes? O ile nie jest to wynik spontanicznej, tylko przemyślanej decyzji, warto spróbować swych sił. Należy jednak wiedzieć, na co się piszemy. Mimo wielu powierzchownych przeświadczeń, prowadzenie własnej restauracji to nie są łatwe i szybkie pieniądze, które praktycznie same się zarabiają. Tak naprawdę jest to bardzo ciążka praca, wymagająca dobrego rozeznania biznesowego. W końcu poza kuchnią, niezwykle istotne jest efektywne zarządzanie oraz skuteczny marketing. Jak więc zacząć swoją gastronomiczną działalność, żeby przetrwać?

Zanim założysz restaurację musisz mieć na nią pomysł. To znaczy, że trzeba zrobić rozeznanie, na jaką kuchnię jest ewentualne zapotrzebowanie w miejscowości, w której chcesz otworzyć lokal. Jednocześnie należy zorientować się, jak działa konkurencja i czy nasze potrawy mogą z nią rywalizować. Powinniśmy wybrać taką kuchnię, w której czujemy się dobrze i którą przede wszystkim znamy. Działalność gastronomiczna jest odradzana tym, którzy nie mają pojęcia o gotowaniu, ponieważ dobry restaurator to osoba, która na smakach i aromatach zna się jak mało kto. Do tego trzeba uzbroić się w anielską cierpliwość i wyjątkową odporność psychiczną. Prowadzenie restauracji pochłania ogromną ilość prywatnego czasu, dlatego osoba, która chce ją założyć i odnieść sukces powinna być naprawdę zdeterminowana.

Idealne miejsce

Żeby móc karmić ludzi, trzeba mieć, gdzie to robić. Na samym początku trzeba zatem wybrać odpowiednie miejsce na naszą restaurację. Tę sprawę należy przemyśleć strategicznie, ponieważ lokal powinien być tak położony, aby przyciągnąć optymalną liczbę klientów. W sytuacji, gdy nasza oferta jest oryginalna może to rekompensować gorsze położenie. Oglądając potencjalny lokal bierz pod uwagę powierzchnię i obecność właściwej instalacji, która jest niezbędna w gastronomii. Obiekt powinien spełniać szereg wymogów technicznych. Dobrym rozwiązaniem jest zatem wykorzystanie lokalu, który służył już wcześniej za restaurację. Jeśli zdecydujemy się jednak na budynek nie przystosowany do działalności gastronomicznej, będziemy musieli uzyskać decyzję o zmianie sposobu użytkowania lokalu.

Lawina formalności

Jest marzenie i zielone światło, no to pora przebrnąć przez administracyjne piekiełko. Zaczynamy od wyboru rodzaju prowadzonej działalności gospodarczej. Przy zakładaniu restauracji najczęściej decydujemy się a formę jednoosobowych działalności gospodarczych lub spółki cywilne. Pierwsza forma jest polecana szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z prowadzeniem restauracji. Wynika to z faktu, że jej koszt założenia i prowadzenia jest najniższy. Następnie podczas rejestracji działalności będziemy musieli zdecydować się na formę opodatkowania, dlatego warto zasięgnąć pomocy księgowej. Teraz potrzebne będzie zatrudnienie fachowca, który wykona właściwe projekty budowlane, technologiczne i inne. Należy w końcu przygotować lokal do kontroli inspekcji sanitarnej. Do ostatnich administracyjnych przeszkód należy uzyskanie pozwolenia na użytkowanie, która wiąże się z kontrolą nadzoru budowlanego. Teraz należy złożyć wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładu oraz ewentualne pozyskanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu.

Wystrój

Dodatkowo nie można zapominać o wystroju, bo to właśnie on wraz z menu stanie się wizytówką lokalu. Warto, żeby był on spójny i zachęcający, po prostu ciepły w odbiorze. Dekoracje muszą współgrać z klimatem, motywem restauracji i uzupełniać meble takie jak stoliki i krzesła. Mówiąc o meblach - najlepiej postawić na pewnych, sprawdzonych producentów. Pamiętajmy o  tym, by dowiedzieć się czy dany sklep oferuje możliwość zamówień hurtowych, bo co z tego jeśli znajdziemy idealne krzesła j

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@bajkowa-chata.pl

Wszystko na temat organizacji imprez masowych, wesel i eventów firmowych.