Jeśli wydaje Ci się, że lecz może być podawane tylko z mięsem to jesteś w grubym błędzie, ponieważ leczo wcale nie musi być daniem z dodatkiem mięsnym, dlatego, że same warzywa nie tylko doskonale wypełnią żołądek, ale też zachwycą smakiem. Poniżej znajdziesz przepis, którego najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.
Generalnie rzecz ujmując to najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w kropki. Żeby jednak było szybciej i wygodniej to w daniu użyj tych, które akurat będziesz mieć pod ręką. Musisz jednak pamiętać, że kluczem do smaku są przyprawy, takie jak słodka i ostra papryka, indyjska mieszanka przypraw curry, oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz stać się mistrzem leczo to koniecznie musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze w leczo istotne jest, aby jego składniki były miękkie ale nie rozgotowane, dlatego powinny one zostać jędrne i zachować kształt, jeśli się rozpadną to leczo zmieni się w warzywną pulpę, a tego byśmy zdecydowanie nie chcieli. Po drugie – należy odpowiednio podlać duszące się składniki, bulionem lub wodą, by danie było lekko wodniste, ale nie stało się zupą. Teraz tylko przeczytaj poniższy przepis i bierz się do dzieła!
Zacznijmy od składników, w które koniecznie musisz się zaopatrzyć. Przede wszystkim powinieneś sobie przygotować jedną, czerwoną paprykę, jeden kabaczek, jedną zieloną paprykę, jedną cebulę, dziesięć sztuk pieczarek, cztery pomidory, jedną łyżeczkę słodkiej papryki, jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, jedną łyżeczkę curry, 30 mililitrów oliwy do smażenia, 300 mililitrów wody, jedną esencję do duszonych warzyw firmy Knorr oraz odrobinę soli do smaku.
Gdy zdobędziesz wszystkie niezbędne składniki pora wziąć się za przygotowywanie lecza z kabaczkiem na ostro. Najpierw umyj dokładnie kabaczek i pokrój go w półplastry lub w grubą kostkę, jest to zależne od wielkości tego warzywa. W przypadku, gdy kabaczek będzie nieco większych rozmiarów to koniecznie obierz go także ze skóry. W międzyczasie pomidory natnij w dolnej części na krzyż nożem oraz sparz je we wrzącej wodzie, po czym ściągnij z nich skórkę, przekrój je na ćwiartki oraz pozbądź się nasion. Następnie pokrój pomidory, papryki oraz cebulę w dużą kostkę, a pieczarki pokrój w ćwiartki. Po wszystkim w szerokim garnku, na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, kabaczek oraz paprykę. Potem dodaj łyżeczkę słodkiej oraz ostrej papryki, koncentrat oraz curry, zalej całość niedużą ilością wody i duś przez krótki czas. Gdy to wykonasz to do garnka dołóż pieczarki, pomidory, a także drobno pokrojoną papryczkę. Wszystko zalej 300 mililitrami wody, dodaj esencję do duszonych warzyw Knorr i doprowadź do wrzenia, następnie gotuj jeszcze chwilę, a w razie potrzeby to dopraw do smaku. I gotowe! Smacznego!
Polecamy
Najnowsze
Organizacja firmowej imprezy - Poradnik
Każda impreza firmowa to wyjątkowe wydarzenia, przy którego organizacji należy zgrać ze sobą bardzo wiele różnych czynników. Na samym... [...]