
Postanowiłeś rzucić stresującą pracę w mieście i otworzyć swój własny pensjonat lub po prostu chcesz wykorzystać potencjał regionu, w którym mieszkasz? W takim razie postaw na kuchnię regionalną, która sprawi, że Twój lokal będzie przyciągał tłumy klientów. Polska ma wiele do zaoferowania a w rozmaitych zakątkach możemy znaleźć zaskakujące danie i produkty, które nie są powszechnie znane. W podróżach w końcu chodzi o to, aby odkrywać coś nowego i próbować nieznanych rzeczy. Możesz to umożliwić swoim gościom, wystarczy, że postawisz na kuchnię regionalną w swoim pensjonacie!
Polacy coraz chętniej przemierzają własny kraj ciekawi swojego narodowego dziedzictwa i historii. Dobra komunikacja sprawia, że jako urlopowe kierunki obieramy kolejne, rodzime regiony, gdzie niejednokrotnie odkrywamy zaskakujące lokalne smaki i zwyczaje. Oczywistym jest zatem, że gość z Pomorza odwiedzający Śląsk nie będzie zainteresowany kebabem ani pizzą, tylko roladkami. W Poznaniu będziemy szukali najpyszniejszych pyr z gzikiem, a na wschodniej Polsce kutii.
Zalety kuchni regionalnej
Dzisiejsi Polacy to ciekawi różnych smaków, świadomi klienci, których nie zadowoli byle fast food. Podróżując po rozmaitych regionach chcemy poznać ich historię poprzez kubki smakowe. Posiadając więc pensjonat, oferujący specjały lokalnej kuchni możesz być pewny, że wyróżnisz się na tle konkurencji, oferującej oklepane burgery. Gościnna domowa atmosfera i lokalne potrawy, przyrządzone jak u mamy, sprawią, że Twoi goście będą chętnie wracać i reklamować twój lokal. Możesz być pewny, że dobrej jakości lokalny produkt będzie idealną reklamą pensjonatu. Klienci niewątpliwe docenią Twoją ofertę. Równie ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzenie do menu produktów sezonowych, jak grzyby, owoce i różnego rodzaju warzywa. Opracowując specjalną kartę, możesz sprawić, że wybrani goście będą czekać całym rokiem na sezon jesienny bądź letni tylko po to, żeby zakosztować twoich potraw. Nie bój się zmian i faktu, że w karcie nie ma wciąż tych samych dniach, bo właśnie ta atmosfera ograniczonej dostępności sprawia, że ludzi chętniej Cię odwiedzą.
O czym należy pamiętać?
Kuchnia regionalna, jak każda inna, potrzebuje dobrych i świeżych produktów. Aby je pozyskać należy znaleźć dobrego, lokalnego wytwórcę, którego towar cechuje się wysoką jakością. Mimo, że ceny są wówczas trochę wyższe to zyskujesz pewność doskonałego smaku i aromatu. Region to nie tylko potrawy, ale też lokalne piwa czy soki. Na twoim obszarze na pewno istnieje przepis na tradycyjną nalewkę, którą z chęcią popiją goście Twojego pensjonatu. Lokalne piwo to również idealne narzędzie marketingowe, pozwalające urządzać np. degustacje czy spotkania z lokalnymi browarnikami. Pamiętaj, że regionalna kuchnia to nie nudna, niezmienna tradycja, tylko pyszna inspiracja dająca bardzo wiele możliwości. Ważne jest również zatrudnienie dobrego kucharza, który zna się na tym, co kryje się w regionie. Jeśli zatem lubisz gotować, ale np. dania włoskie, lepiej zatrudnić specjalistę, który wie, jak powinien smakować wasz rejon. Chodzi w końcu o to, aby stworzyć wyjątkowe doświadczenie.
Polecamy
Najnowsze
Koszty ślubu i wesela
Koszty ślubu i wesela potrafią być naprawdę wysokie. Odpowiednie zaplanowanie budżetu to ważna kwestia, która pozwoli na spokojne... [...]