O czym warto pomyśleć planując weselne menu?

Planowanie wesela to niewątpliwie zajęcie przyjemne, ale również i czasochłonne, a niekiedy bardzo stresujące. Wbrew pozorom zorganizowanie sali, wybranie oprawy muzycznej i wreszcie przygotowanie samego menu wcale nie jest tak proste, jak może się z pozoru wydawać. Sami zaś nowożeńcy praktycznie do dnia ślubu martwią się, czy wszystko pójdzie jak należy, a goście będą zadowoleni ze wspólnej zabawy.

Planowanie wesela to wyzwanie, ale wielu problemów można uniknąć, jeśli przestrzega się kilku podstawowych zasad.

Przede wszystkim różnorodność

Na stołach trzeba zadbać o różnorodność dań. Nie wystarczy zaserwować samych tylko swojskich posiłków, które zazwyczaj podaje się na niedzielny obiad. Warto pomyśleć o czymś ekstra, żeby zaintrygować gości. Dobrze przyjęte mogą być tak samo specjały kuchni śródziemnomorskiej, jak również i staropolskie potrawy serwowane tylko w najbardziej wykwintnych restauracjach. Owoce morza, podobnie jak dziczyzna z pewnością szybko znajdą amatorów.

Najważniejszy na weselach jest oczywiście obiad, ale nie może zabraknąć też gorących i zimnych przekąsek. Sprawdzonym pomysłem są zawsze półmiski z różnymi gatunkami mięs, serów i wędlin. Warto pomyśleć także o sałatkach. Dobrze jest też zastanowić się, czy wśród gości nie ma osób na diecie wegetariańskiej i również z myślą o nich zamówić dania jarskie. Hitem okazać się mogą chociażby pierogi, smakowicie przyrządzony camembert, rozmaite zapiekanki z warzyw.

Sposób podania

Nie mniej istotny jest też sposób podawania posiłków. Półmiski powinny być pięknie udekorowane, ale z drugiej strony dekoracja nie powinna przysłaniać samego dania. Warto zadbać, by coraz to nowe potrawy wnoszone były na salę co jakiś czas, dopilnować również trzeba, by ciepłe przekąski takimi pozostały przez całe wesele. Dobrze jest zwrócić także uwagę na takie detale jak zastawa stołowa. Napoje powinny zostać podane w dzbankach. Warto zadbać również o porcję świeżych owoców.

Dlaczego tak ważna jest obsługa gości?

Bardzo ważna jest też sama obsługa podczas weselnego przyjęcia. Zespół powinien być sprawny, szybko poruszać się między stołami, kelnerzy i kelnerki powinni być nie tylko mili dla gości, ale również i jednakowo ubrani. Uniformy (zwykle czarne spodnie lub spódnice i białe koszule) sprawdzają się podczas typowych wesel. Gdy planuje się przyjęcie tematyczne, obsługa może być ubrana np. w stroje z epoki.

Co dokładnie wpływa na cenę?

Przy planowaniu wesela zawsze warto mieć głowę na karku. Cena za jedną osobę zamieszczona w folderach nie zawsze musi być ceną ostateczną, a organizatorów imprezy nieprzyjemnie zaskoczyć mogą ukryte koszty. Na samą cenę wesela wpływa prestiż miejsca, ilość gości, wielkość obsługi, samo menu. Zanim więc złoży się jakiekolwiek zamówienie, dobrze jest zrobić mały wywiad, porównać różne oferty, popytać o opinie znajomych, którzy organizowali imprezy w różnych obiektach.

Ukryte koszty – czyli o co warto zapytać?

Na pewno warto zawsze zadawać dużo pytań. W podstawowej cenie często nie uwzględnia się napojów alkoholowych, wstępnego toastu, ciast i tortu. Dodatkowo nierzadko trzeba zapłacić także za owoce i napoje. Warto upewnić się, czy goście mogą zamawiać je w nieograniczonych ilościach. Ważną kwestią są też poprawiny, które mogą, choć nie muszą zostać wliczone do podstawowych kosztów. W zależności od obiektu i ilości gości na weselu, koszty na osobę mieszczą się zwykle w granicach od stu do trzystu złotych.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@bajkowa-chata.pl

Wszystko na temat organizacji imprez masowych, wesel i eventów firmowych.